#1 – Kussens met verfijnd borduurwerk

Kussens met borduurwerk zijn buitengewoon romantisch. Misschien heb je ergens nog een paar geërfde ‘kanten’ exemplaren liggen. Ook kan je een eenvoudig kussen veranderen door er borduurwerk, kant of geplooide volants op aan brengen.

Zulke kussens passen goed bij oude meubels, maar zijn ook heel mooi in een moderne woning met licht meubilair van hout of felle kleuren. Broderie is doorgaans volledig wit maar kan ook kleurig zijn. Bij het zogenaamde Engels borduurwerk is het patroon op vele plaatsen doorbroken. Bij zulke borduursels kan je met kleurige stof schitterende effecten creëren.

Als je een hartvormig kussen wil maken, moet je eerst een knippatroon vervaardigen. De voorkant (deel 1) bestaat uit 1 geheel en is even groot als het uiteindelijke kussen. De achterkant (deel 2) bestaat uit twee stukken; deze beide delen overlappen elkaar middenachter ongeveer 14 cm, zodat je het binnenkussen in het overtrek kunt stoppen. Het binnenkussen kan je zelf maken of in de juiste grootte kant-en-klaar kopen. Het moet iets groter zijn dan het overtrek, zodat het kussen mooi bol wordt.

Het is het eenvoudigst om een kant-en-klare volant te kopen. De lengte moet overeenkomen met de omtrek van het kussen, plus nog eens 20-15 cm extra. Als je de volant zelf wil maken heb je een strook stof of kant nodig met de dubbele lengte van de kussenovertrek, plus 10-15 cm. Je bepaalt zelf de breedte. Trek twee rijgdraden door de onderkant van de volant en plooi deze. Verdeel de zo ontstane plooitjes gelijkmatig over de gewenste lengte van de volant.


Materiaal

 • Broderie
 • Desgewenst stof voor binnenkussen en vulling of
 • Kant-en-klaar binnenkussen
 • Volant
 • Spelden
 • Naalden
 • Meetlint
 • Schaar
 • Potlood
 • Papier
 • Garen
 • Naaimachine

Stap 1

Vouw de stof en leg de goede kanten op elkaar. Leg deel 1 tegen de vouw aan en deel 2 ernaast. Knip beide patronen met naadtoeslag uit. Je hebt nu een hele voorkant en twee halve achterkanten.


Stap 2

Rijg met een draad in een afstekende kleur een naad op 2 tot 3 cm afstand van de buitenrand van deel 1. Precies over deze naad moet later de volant worden genaaid.


Stap 3

Leg de verkeerde kant van de volant op de goede kant van deel 1. Speld de volant vast en naai zo nauwkeurig mogelijk over de naad van de volant en de rijgnaad. Vouw de volant naar buiten.


Stap 4

Neem nu de beide achterkanten van het kussenovertrek ter hand. Vouw de rechte kanten van beide delen 2 x 1 cm naar binnen en werk ze af met een kleine zoom.


Stap 5

Leg de twee achterkanten zo over elkaar dat de gewenste hartvorm ontstaat. Naai de twee lagen die elkaar in het midden overlappen langs de buitenrand vast, zodat ze niet kunnen verschuiven.


Stap 6

Leg de voor- en achterkant van het overtrek met de goede kanten op elkaar en naai ze aan elkaar vast. Let erop dat je de volant niet mee naait!

Keer dan de goede kant van het overtrek naar buiten.


Stap 7

Vouw de twee uiteinden van de volant in het midden van het hart aan beide zijden een beetje naar binnen. Knip de overtollige stof af en naai de twee uiteinden met kleine steken aan elkaar.


Stap 8

Leg voor het binnenkussen deel 1 opengeslagen op een dubbele laag stof en knip deze met 1 cm toeslag uit. Leg de goede kanten op elkaar en naai ze met uitzondering van een 10 cm grote opening aan elkaar vast.


Stap 9

Keer de goede kant van het kussen via de opening naar buiten en vul het. Naai de opening met de hand dicht.

Stop tot slot het binnenkussen in het hartvormige overtrek.


Tip

Een vierkant binnenkussen kan je veranderen in een hartvormig kussen. Zorg er echter wel voor dat het kussen groot genoeg is voor het patroon van de hartvorm. Knip een 10 tot 15 cm brede naad open, haal de vulling eruit en keer het overtrek binnenstebuiten. Leg het patroon erop en volg stap 8 en 9 van de basisbeschrijving. De oude vulling kan je opnieuw gebruiken.

Idee

Er is een ruime keuze aan geschikte stof en kant voor de volants te koop. De verscheidenheid varieert van eenvoudige witte katoen tot verfijnd kant met satijnband. Maak een kanten kussenovertrek extra romantisch met twee volants. Naai de binnenste volant het eerst. Wees wel voorzichtig als je echt antiek gebruikt, het is heel teer.

Succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *