Wat is het beste brandhout voor houtkachels?

Nordicwoods.nl biedt een grote verscheidenheid aan brandhout. Je kunt deze biobrandstof gebruiken voor je openhaard of houtkachel. Een houtkachel is een verwarmingstoestel dat hout verbrandt om warmte te produceren. Het wordt meestal thuis gebruikt, maar ook in sommige industriële omgevingen. Houtkachels zijn geëvolueerd tot verschillende soorten apparaten die in verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn. Je hoeft alleen maar een houtkachel te kiezen op basis van het beoogde gebruik en de kwaliteit van de constructie. Sommige modellen zijn uitsluitend ontworpen voor gebruik buitenshuis. Bovendien kunnen andere binnenshuis worden gebruikt. De meeste moderne houtkachels worden gestookt met pellets van hardhout of zachthout. Hier volgen hier enkele aanbevelingen als je liever brandhout als brandstof gebruikt. Lees verder!

Essen brandhout

Essen is een goede keuze voor een houtkachel. Het brandt heet met een laag rook- en asgehalte. Essen is namelijk erg dicht.  Het nadeel is dat essen vanwege zijn hardheid moeilijk te splijten is. Het is dus beter om brandhout van Nordicwoods te kopen, aangezien het hout is gekapt en op een pallet is gestapeld. Essenhout brandt goed en produceert goede kolen. Daarnaast is het relatief goedkoop. Essen wordt beschouwd als brandhout met een laag risico omdat het niet veel creosoot of sintels produceert. Het wordt aanbevolen om ovengedroogd essenhout te kiezen, zodat het heter en langer kan branden.

Beuken brandhout

Beukenhout wordt ook beschouwd als brandhout met een laag risico. Deze houtsoort produceert bij verbranding niet veel rook en creosoot. Beuken heeft een hoge warmte-inhoud. Het brandt dus langer dan andere houtsoorten. Deze eigenschap maakt het ideaal voor het verwarmen van grotere ruimtes zoals kamers of huizen. Beukenhout wordt beschouwd als het beste brandhout voor houtkachels. Hoewel beukenhout snel brandt, zal het enorm veel warmte leveren. Bovendien heeft het een heldere vlam en een lekker aroma bij verbranding.

Eiken brandhout

Eikenhout is een andere geweldige optie om je kachel te stoken, omdat het bij verbranding zeer weinig rook produceert. Daarom is het ideaal voor houtkachels. Eik is een hardhout dat brandt met een aangenaam aroma en een goede warmteafgifte. Ook zorgt eikenhout voor een relatief lange brandtijd in vergelijking met andere houtsoorten. Deze houtsoort kan langzaam branden omdat het meer spinthout bevat. Deze stof zorgt ervoor dat het vuur langer aanhoudt. Je hoeft dus niet meer hout te gebruiken om het gloeiend heet te houden. Eikenhout is de beste keuze als je de hele dag lang een vuurtje nodig hebt. In feite zijn alle soorten hardhout geschikt voor houtkachels. Zorg er wel voor dat het brandhout droog is. In de oven gedroogd hout kan duurder zijn, maar je krijgt een ​​schone verbranding en een schone schoorsteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *