#2 – Woondesign uit de lappenmand

Een mooie grote patchwork deken in frisse kleuren is een perfecte sprei. Voor het maken is wel een beetje geduld nodig, maar de nieuwe aanwinst zier er dan ook schitterend uit!

Vroeger maakten vrouwen patchwork dekens van restjes stof en afgedragen kleding. Tegenwoordig knipt men speciaal voor dat doel gekochte stof in repen en combineert die met restjes stof van andere naaiwerkjes. Maak een persoonlijke deken door stoffen in een bepaalde kleur en van een bepaalde kwaliteit te kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld nog restjes stof van gordijnen hebt, dan kan je die verwerken en de deken afstemmen op de stijl van je slaapkamer.

Hoewel je patchwork dekens van elke willekeurige stof kunt maken, zijn katoenen stoffen het meest geschikt. Voor een mooie, stevige deken kan je chintz gebruiken, een bedrukte kantoenen stof die van een laagje was is voorzien en een glanzend oppervlak heeft. Chintz kan je overal kopen en is eenvoudig te verwerken. Laat de deken later stomen, omdat de stof door wassen zijn glans verliest. Gebruik als binnenvoering een dunne katoenen stof, bijvoorbeeld een oud laken of een stuk stof van een dun gordijn.

Kies 1 basisstof waaruit je alle driehoeken knipt. De repen worden geknipt uit stoffen met verschillende kleuren en gevarieerde patronen. De vierkanten er gerust bont en apart uitzien met contrasterende kleuren naast elkaar, want juist dat brengt je deken tot leven. Onregelmatige vierkanten kan je corrigeren door het patroon een paar centimeter te verkleinen, wanneer je alle vierkanten uiteindelijk op maat knipt. Je moet dan wel de rand van de deken dienovereenkomstig vergroten. Ten slotte voer je de onderkant van de deken.

Patchwork sprei

Materiaal

 • Basisstof
 • Verschillende bonte stofrestjes
 • Vlieseline
 • Stof voor de binnenvoering
 • Stof voor de rand en voering
 • Karton
 • Spelden
 • Krijtpotlood
 • Centimeter
 • Stofschaar
 • Naald
 • Rijggaren
 • Strijkijzer
 • Naaigaren
 • Naaimachine

Stap 1

Knip de vlieseline en de voeringstof on de voor het vierkant gewenste grootte (bijvoorbeeld 30 x 30 cm), plus 1 cm naadtoeslag. Speld en rijg beide lagen netjes op elkaar.


Stap 2

Knip een vierkant uit de basisstof, 2 cm groter dan de gewenste maat. Knip dit diagonaal doormidden en speld de zo ontstane driehoek 1 cm van de rand op de vlieseline.


Stap 3

Knip repen stof van verschillende breedtes en lengtes. Ze moeten tussen de 2 en 6 cm breed zijn. Doorgaans passen 5 tot 6 stroken in een vierkant. Knip de stroken in de richting van de draad.


Stap 4

Leg de eerste strook ondersteboven op de goede kant van de lange zijde van de driehoek en speld hem vast. Naai de strook op de driehoek en let erop dat je ook de vlieseline en de binnenvoering vastzet.


Stap 5

Vouw de strook terug naar de goede kant en strijk hem glad. Leg de volgende reep stof op de eerste, met de goede kanten op elkaar. Speld en naai deze strook op dezelfde manier vast als de eerste.


Stap 6

Naai de stroken 1 voor 1 aan elkaar tot het vierkant voor de helft is gevuld. Knip de randen netjes af in overeenstemming met de grootte van het vierkant. Maak daarna de andere vierkanten op dezelfde manier.


Stap 7

De vierkanten vallen nooit exact even groot uit en worden daarom met behulp van een kartonnen sjabloon in vorm gebracht. Knip het karton in de gewenste maat en markeer de omtrek op de stof.


Stap 8

Knip de randen van de vierkanten nauwkeurig bij langs de gemarkeerde lijn. Let er goed op dat de diagonale stiklijn precies van hoek tot hoek loopt en dat het vierkant dus niet is verschoven.


Stap 9

Rijg de verschillende stoflagen van elk vierkant aan de buitenkant aan elkaar. Dat vergemakkelijkt het aan elkaar zetten van de verschillende vierkanten. je werkt zo preciezer en gelijkmatiger.


Stap 10

Naai telkens twee vierkanten aan elkaar. Verbind de rechthoeken, die zo ontstaan, tot 1 groot vierkant. Stik de andere vierkanten op dezelfde manier aan elkaar.


Tip

Als je nieuwe stoffen koopt, is het de moeite waard ook altijd even naar leuke coupons en aanbiedingen uit te kijken. Zo vind je zeker mooie stoffen om je repen van te knippen. Op deze manier kan je ook relatief kleine lapjes kopen. Vraag in de winkel voor de zekerheid altijd van welk materiaal de stof is gemaakt en kijk of er een speciaal wasvoorschrift wordt vermeld. Anders kom je misschien voor onaangename verrassingen te staan. Het is ook raadzaam de stoffen voor het knippen eerst te wassen, zo voorkom je dat het voltooide werkstuk later ongelijk gaat krimpen.

Idee

Natuurlijk kan je deze techniek ook op kleinere werkstukken toepassen. Vierkanten met diagonale strepen zien er in ieder formaat zeer decoratief uit. Maak eens een persoonlijk kussen overtrek van je oude lievelingsstoffen, Voor zo’n karweitje kan je zelf de allerkleinste lapjes gebruiken. Je krijgt een heel bijzonder effect wanneer je stroken en driehoeken van verschillende materialen gebruikt, zoals glanzende duchesse en zacht fluweel. Maak een mengeling van frisse kleuren en patronen, of maak juist combinaties van stof van dezelfde kleur in verschillende tinten. Met een beetje oefening zal je prachtige resultaten bereiken.

Andere patchwork patronen

Maak, voordat je de vierkanten als deken aan elkaar naait, enkele schetsen van hoe je ze wilt combineren. Teken de Verschillende basisschetsen op geruit papier. Daarop geef je met kleurpotlood aan hoe je de diverse vierkanten van de deken tot een mooi geheel wilt combineren. Laat je fantasie de vrije loop. Voor sommige patronen zal je wellicht twee driehoeken aan elkaar zetten in plaats van ze te combineren met repen. Er ontstaat dan een neutraal vierkant waardoor de deken een ander patroon krijgt.

Als voering voor de onderkant van de voltooide deken is een gladde, stevige katoenen stof aan te raden, die afhankelijk van je deken effen of bedrukt kan zijn.

Knip de voering op het formaat van de deken plus 1 a 2 cm naadtoeslag. Leg de voering en de deken met de goede kanten op elkaar en stik de naad. Hou een brede naad aan. Laat een klein stukje in de naad open, waardoor je de deken naar de goede kant kunt keren. Naai deze opening met kleine steken netjes met de hand dicht.

Succes ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *