#3 – Klassieke rollen in nieuwe stijl

Kussenrollen, ook wel peluws genaamd, die zijn bekleed met een leuke stof en versierd met een paspel, koord of knoop, vormen een goed alternatief voor de meer gewone kussens.

Aan het begin van de negentiende eeuw had men een voorkeur voor comfortabele interieurs. Typerend voor deze stijl zijn ronde kussens die links en rechts op de bank worden gelegd en met dezelfde stof zijn bekleed. Deze kussens zij nog altijd populair en er zijn verschillende varianten ontstaan. De aparte, decoratieve vorm past zowel in een strak en modern, als in een bontgekleurd, rijk versierd en oosters aandoend interieur.

Een overtrek voor een rolkussen bestaat uit een rechthoekige lap, die tot een koker aan elkaar wordt genaaid, plus twee kleinere delen voor de zijkanten. Knip de stof op de maat van de rol en bereken aan een lange zijde 3 centimeter extra, zodat je de rits onzichtbaar kunt inzetten. Knip voor de uiteinden twee rechthoekige stukken ter lengte van de omtrek van de rol plus 2 centimeter voor het tunneltje en de naden.

Stik voor de paspelrand een stuk vulkoord tussen een gevouwen strook stof. Gebruik het ritssluitingvoetje van je naaimachine, zodat je zo dicht mogelijk lang het koord kunt stikken. Stik de paspelrand tegen de delen voor de zijkanten. Rijg jaloeziekoord door de tunneltjes van de zijdelen, waarmee je de delen rimpelt.

Schuimplastic rolkussens zijn te koop in speciaalzaken of warenhuizen. Omwikkel de rol met fiberfill en gaas; zo wordt hij soepeler en kan je hem makkelijker in het overtrek steken.


Materiaal

 • Stof voor het overtrek
 • Stof voor de paspelrand
 • Koord
 • Schuimplastic rol
 • Fiberfill
 • Stoffen gaas
 • Ritssluiting
 • Jaloeziekoord
 • Knopen of kwasten
 • Centimeter
 • Spelden
 • Veiligheidsspeld
 • Schaar
 • Naald
 • Naaigaren
 • Naaimachine

Stap 1

Knip de stof op maat, met extra stof voor de naden. Bereken aan een lange zijde 3 cm extra voor de rits. Speld de rits langs een lange zijde en stik het eerste deel ervan met een smalle naad vast.


Stap 2

Vouw de andere lange zijde 3 cm om en pers de vouwlijn. Leg de gevouwen kant zo over de rits dat deze netjes wordt weggewerkt. Speld en stik d rits vanaf de goede kant van de stof vast.


Stap 3

Knip voor de paspelrand een strook stof 3 x 60 cm, vouw hem in de lengte dubbel met de verkeerde kanten op elkaar en leg het koord ertussen. Stik vlak langs het koord met het ritssluitingvoetje.


Stap 4

Knip de zijdelen voor het rolkussen. De breedte is de halve doorsnede van de rol + 2 cm extra voor tunneltje en naad. De lengte is de omtrek van de rol plus 1 cm. Stik de zijdelen tot kokers, met de goede kanten op elkaar.


Stap 5

Pers de naad open en vouw een lange zijde van de koker 2 x 1 cm om. Stik deze zoom met een smalle naad, zodat er een tunneltje ontstaat. Ga bij het tweede zijdeel op dezelfde manier te werk.


Stap 6

Speld en stik de open lange zijde van het zijdeel tegen de korte kant van het overtrek, met de goede kanten op elkaar. Stik de paspelrand meteen mee. Gebruik weer het ritssluitingvoetje.


Stap 7

Steek een veiligheidsspeld door een uiteinde van een stuk jaloeziekoord. Torn de naad van het tunneltje binnenin een stukje open. Rijg het koord met de speld door het tunneltje.


Stap 8

Trek aan de uiteinden van het koord om de stof te rimpelen en de opening in het midden te sluiten. Leg een knoop in het koord. Naai de losgetornde naad weer netjes dicht.


Stap 9

Trek een uiteinde van et koord door de opening en rijg aan het andere een knoop. Trek dit uiteinde ook naar binnen en trek het aan, zodat de knoop stevig op de opening zit. Leg een stevige knoop in het uiteinden van het koord.


Stap 10

Wikkel een stuk fiberfill om de schuimplastic rol en wikkel daar weer stoffen gaas omheen, zodat de fiberfill niet wegglijdt. Rijg het gaas met de hand dicht en steek de kussenrol in het overtrek.


Tip

Wanneer je geen schuimplastic rol wil aanschaffen, kan je ook een zacht hoofdkussen in vorm brengen en dat in het overtrek stoppen.

Of maak zelf een binnenrol van een stuk fiberfill dat je stevig hebt opgerold en in een binnensloop hebt gestoken. Kussenrollen die op deze manier zijn gemaakt zijn echter niet zo stevig en vormvast als exemplaren van schuimplastic.

Idee

Maak eens een felgekleurde knalbonbon van stof! Deze eenvoudige variant van de kussenrol maak je van 1 stuk stof. De stof dient 80 cm breder te zijn dan bij een overtrek met zijdelen. Vouw en stik de korte zijden telkens 20 centimeter om. Stik aan elke kant een tunneltje en sluit de lengtenaad. Stop het binnenkussen erin en rimpel de tunneltjes tot slot met bandjes samen.

Kussen knalbonbon

Eenvoudige kussenrol met romantisch kant

Wil je een zo eenvoudig mogelijke kussenrol, laat dan de zijdelen van de rol glad. Werk hiervoor volgens de basisbeschrijving zoals hierboven, maar volg voor de zijdelen stap 1 hieronder. De stof voor de zijdelen kan je eenvoudig knippen als de zijvlakken van de schuimplastic rol met een extra stof voor de naden direct op de stof tekent, maar je kunt ook de diameter opmeten en de ronding met een passer tekenen. Voor een romantisch accent naai je kinnen kant mee tussen de zijnaden.

Romantische kussenrol

Stap 1

Knip de stof voor het overtrek en stik volgens de basisbeschrijving de ritssluiting tussen de lange zijden.

Knip twee ronde zijdelen van dezelfde grootte als de zijkant van de rol plus extra stof voor de naden. Speld en stik de zijdelen aan het overtrek.


Stap 2

Knip een stuk kant voor langs de zijranden. Knip het kant tweemaal zo lang als de omtrek van de rol. Rijg langs een lange zijde een draad door het kant en rimpel het kant hiermee zodanig dat het om het kussen past.


Stap 3

Speld het gerimpelde kant aan beide kanten langs de zijnaad, op de goede kant van de stof. Naai het vervolgens zorgvuldig vast, vlak langs de zijnaad. Omwikkel de schuimplastic rol met fiberfill en gaas en stop hem in het overtrek.


Succes ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *