Keukeneiland past in iedere keuken

Eigenlijk zijn enkele keukens niet meer te bedenken in de moderne inrichtingen. Vrijwel elke keuken heeft een keukeneiland, hetzij een losstaande versie of een schiereiland. Door met een eiland te werken krijg je een open geheel tussen jouw keuken en de woonkamer en kun je zelfs zitplaatsen integreren waardoor de gezelligheid meer de keuken in wordt getrokken. 

Hou rekening met voldoende ruimte rondom het keukeneiland

Een onpraktische of te kleine ruimte geeft beperkingen met betrekking tot het keukeneiland. Er is wel ruimte nodig om hem te plaatsen. Als de ruimte beperkt is kun je denken aan een halfopen eiland zoals een schiereiland. Er moet aan de kant waar de werkruimte zit altijd zo’n meter loopruimte zijn. Hier moet je niet te ver boven of beneden gaan zitten omdat het dan onprettig werken wordt. Bij te weinig ruimte kun je niet goed bewegen en bij te veel ruimte moet je te veel lopen. 

Je kunt altijd met dozen eens kijken hoe de situatie is als je er een kookeiland plaatst en hoe je dan uitkomt met je ruimte. Zo heb je een mooie indicatie voor je daadwerkelijk de stap gaat zetten. Hou ongeacht jouw indeling rekening met de welbekende ‘gouden keukendriehoek’, waarbij geldt dat je niet te veel afstanden moet afleggen met jouw eten. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser niet te ver van de spoelbak vandaan, maar ook de kookplaat die binnen enkele stappen bereikt is en niet dat je de hele keuken door moet met een hete pan om iets af te gieten. 

Creëer een tafel aan jouw keukeneiland

Je kunt, als je weinig ruimte hebt, met een schiereiland werken. En daarnaast aan één zijde een tafelruimte maken bij jouw keukeneiland. Plaats er bijvoorbeeld barkrukken waardoor je er kan eten, maar dit niet afgescheiden is van jouw keuken. Zo komt het open geheel tot zijn recht en scheelt het ook naar de eettafel lopen met borden en bestek. Een snelle hap kun je zo namelijk gemakkelijk eten of mensen kunnen aanschuiven terwijl je aan het koken bent. 

Kookplaat of spoelbak in jouw kookeiland?

Je kunt ervoor kiezen om functies in jouw kookeiland te plaatsen zoals een kookplaat of een spoelbak. Als je gaat voor een kookplaat moet je er rekening mee houden dat er een minimale diepte van het werkblad nodig is a 100cm. Dit is voor de veiligheid dat er geen vetspatten op de grond kunnen vallen omdat er geen spatwand aanwezig is. Hou er ook rekening mee dat er een afzuigkap geïnstalleerd moet worden die het zicht kan belemmeren. Tegenwoordig zijn er afzuigkappen die in de kookplaat verwerkt zitten. Dit is ideaal om te gebruiken in een keukeneiland. 

Het nadeel van een spoelbak in jouw keukeneiland is dat het er onverzorgd uit kan zien als er gegeten is. Om dit te verhelpen kun je aan de achterzijde een kleine opstaande rand maken zodat vieze potten en pannen niet zichtbaar zijn. Aan de andere kant geeft een spoelbak in een kookeiland veel gemak en ook een openlijke sfeer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *