Monogrammen op kussens borduren is niet alleen leuk om te doen, maar zorgt ook voor een heel persoonlijk tintje.
Het is een dierbare, oude traditie tafel- en beddenlinnen te voorzien van een monogram. Borduur eens een klein monogram op een stuk huishoudtextiel dat je cadeau geeft of versier een deel van je eigen linnenset. Het borduurwerk ziet er chic uit en het neemt niet veel tijd in beslag. Voor een modern, bescheiden monogram is de steelsteek het meest geshikt; een meer ouderwets en sierlijk monogram borduur je met de platsteek. Op de foto vind je verschillende lettertypen waaruit je een keuze kunt maken.
Dit monogram wordt met de steelsteek en voor de bredere delen in combinatie met de platsteek geborduurd. Op deze manier kan je de vorm goed uitwerken. De steken zijn heel eenvoudig en daarom zeer geliefd.
Werk met een dunne, scherpe naald en gebruik twee draden van het zesdradige splijtgaren. Sierlijke monogrammen worden het mooist wanneer je korte, bijna rechte steken precies op de verticale markeringslijn zet.
Leg nooit een knoop in het garen, want die zou later bij het strijken van het voltooide werkstuk lelijk afsteken. Laat het losse uiteinde van de draad hangen, wanneer je begint te borduren. Pas aan het eind maak je beide uiteinden aan de achterkant vast door ze onder een paar al gemaakte steken door te steken.
Als stof zijn katoen en linnen zeer geschikt, omdat ze gemakkelijk te wassen zijn. Het overtrek knip je uit 1 stuk. Vouw het dubbel met de goede kant naar binnen en naai het vast. Laat 1 kant open. Voor een kussen van 40 x 40 cm knip je een stuk stof, inclusief naadtoeslag, van 41 x 90 cm. Als het overtrek klaar is, meet het ongeveer 39 x 39 cm, Daardoor wordt het kussen wat boller.
Materiaal
- Stof
- Vetvrij papier
- Kopieerpapier voor stof
- Spelden
- Dunne, scherpe borduurnaald
- Borduurgaren
- Naaigaren
- Krijtpotlood
- Schaar
- Naaimachine
Steelsteek
Steek de naald van onderaf in de gemarkeerde lijn naar boven en steek hem een paar millimeter hoger weer terug. De volgende steek komt links naas het midden van de vorige steek
Platsteek
De platsteek is een verbrede steelsteek. Maak de steken dicht op elkaar. Steek de naald steeds net buiten de gemarkeerde lijnen in. Trek de draden niet te strak aan.
Zo naai je een kussen met een recht monogram
Stap 1
Knip het stuk stof waarop je gaat borduren. Strijk alle randen 2 cm om. Teken een hoek op vetvrij papier en neem de letters over. Vastspelden en met kopieerpapier op de stof overbrengen.
Stap 2
Doe twee draden splijtgaren in de naald. Leg er ggen knoop in, maar laat het uiteinde los hangen wanneer je begint. Borduur precies op de aangegeven lijn met 2 q 3 mm lange steelsteken.
Stap 3
Borduur de lange lijnen op dezelfde manier als de letters. Let erop dat de steken gelijkmatig en recht lopen. Werk tot slot alle losse draden netjes af.
Stap 4
Vouw de randen open en strijk de stof in de hoeken in een driehoek. Vervolgens strijk je de randen weer om. De vouwen in de hoeken moeten precies recht op elkaar staan.
Stap 5
Knip het kussenovertrek, vouw het dubbel en strijk de vouwlijn. Naai de stof met het monogram op de voorkant van het overtrek. Gebruik daarvoor stiksteken op ongeveer 4 a 5 mm van de rand.
Stap 6
Naai smalle zomen in de twee korte zijden van het kussenovertrek. Vouw het overtrek met de goede kant naar binnen, zodanig dat de gezoomde zijden elkaar middenvoor ongeveer 5 cm overlappen.
Stap 7
Stik op 1 cm van de rand een naad in de niet-gezoomde zijden. Keer het kussenovertrek, strijk het zorgvuldig en schuif het kussen erin.
Borduren met de platsteek
Neem het monogram over op de stof. Borduur de bredere stukken met de platsteek en de smalle lijnen en krullen met de steelsteek.
Tip
Je hoeft het kussenovertrek niet perse dicht te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook zelfklevend klittenband aanbrengen of er klittenband op naaien. Of je naait aan iedere kant twee brede banden van stof – misschien zelfs in een andere kleur – waarvan je een mooie strik maakt.
Idee
Je kunt de letters naar eigen idee combineren en zo je persoonlijke monogram ontwerpen. De sierlijke letters zien er vooral mooi uit als ze in elkaar overgaan. Met behulp van doorzichtig vetvrij papier of patroonpapier kan je verschillende variaties uitproberen tot je een geschikt motief hebt gevonden.