Advies over opwarming van het huis


Is de winterperiode aangebroken en wil je graag thuis opwarmen na een koude wandeling? Doe je huis dan lekker verwarmen. Maar hoe verwarm je je woning eigenlijk? Er zijn verschillende manieren om ruimtes in je huis op te warmen. Je hebt verschillende duurzame manieren om je huis te verwarmen, maar natuurlijk ook manieren die minder eco-vriendelijk zijn. Zo heeft iedere manier zijn voor- en nadelen


Verwarmen op gas


Verwarmen op gas is een van de meest gebruikte methodes in Nederland. De voordelen van verwarmen op gas zijn dat het geluidloos verloopt, het een groot vermogen heeft, het relatief milieuvriendelijk en energiezuinig is, het goedkoper is dan elektrisch verwarmen en het minder onderhoud vereist. Echter heeft verwarmen op gas ook een aantal nadelen, namelijk de ontvlambaarheid, dat gas niet hernieuwbaar is en dat het maar gelimiteerd beschikbaar is.

Verwarmen met een houtkachel

Een relatief ouderwetse manier van verwarmen is met een houtkachel. Een houtkachel zorgt voor een gezellige en romantische sfeer in huis. Met een houtkachel bespaar je op stookkosten. Hout is een goedkope brandstof en de houtblokken voor de houtkachel kun je kant-en-klaar in de winkel kopen. Een houtkachel heeft echter ook een aantal nadelen. Het vereist namelijk nogal veel onderhoud. Verder kan een houtkachel flink wat rook veroorzaken. En het grootste nadeel is dat er schadelijke stoffen vrijkomen bij het verbranden van hout, zoals fijnstof. Dit heeft een negatieve impact op de luchtkwaliteit in het huis.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die is ingebouwd in de vloer. Er zijn vloerwarmingssystemen die elektrisch of met warm water werken. Een vloerverwarming verdeler zorgt ervoor dat het warme CV water vanuit de warmtebron gelijkmatig wordt rondgepompt door het vloerverwarmingssysteem. De vloerwarming verdeler werking zorgt dus voor een gelijkmatige verwarming van een kamer. Nog een voordeel van vloerverwarming is dat deze niet te zien is in de kamer en dat vloerverwarming koelen één van de mogelijkheden is in de zomer. Met vloerverwarming worden je voeten direct warmer. Verder is vloerverwarming ontzettend zuinig met energie. Een nadeel van vloerverwarming is dat het relatief lang duurt om op te warmen in vergelijking met radiatoren.

Ecologisch verwarmen

Een duurzame manier om te verwarmen is ecologisch verwarmen. Manieren van ecologisch verwarmen zijn met een zonneboiler, een warmtepomp, een pelletkachel of met zonnepanelen. Deze manieren van verwarmen zijn niet alleen beter voor de ecologische voetafdruk, maar zijn op de lange termijn ook nog eens voordeliger. Ecologisch verwarmen zal steeds meer gebruikt worden in de toekomst.

Samengevat zijn er verschillende manieren om je huis op te warmen. Weeg voor jezelf af welke jij het liefste wilt voor bij jou thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *