Waar rekening mee houden bij een keyboard kopen?

Ontzettend veel mensen willen op een bepaald moment in hun leven beginnen met het leren bespelen van een instrument. Niet zelden is het zo dat er daarbij dan vooral wordt gekeken in de richting van een keyboard. Dit is het gevolg van het feit dat dit een zeer veelzijdig instrument is waar je de meest uiteenlopende klanken mee kan produceren. Het aanbod met keyboards is door de jaren heen echter ongelofelijk sterk uitgebreid. Dit heeft als gevolg gehad dat het maken van een keuze er niet bepaald eenvoudiger op is geworden. Overweeg jij ook het kopen van een dergelijk instrument, maar wil je graag in eerste instantie te weten komen waar allemaal rekening mee te houden? Dan is het zeker interessant om verder te blijven lezen!

Uit hoeveel toetsen moet je keyboard bestaan?

De eerste vraag die je aan jezelf moet stellen heeft betrekking tot het aantal toetsen waar je keyboard over moet beschikken. Dat lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd, maar dat is het zeker niet. Voor keyboards geldt in de praktijk dat ze standaard kunnen beschikken over:

  • 49 toetsen;
  • 61 toetsen;
  • 76 toetsen;

Voor heel wat beginners geldt dat ze kiezen voor een exemplaar bestaande uit 61 toetsen. Bij de aanwezigheid van 49 toetsen zal je kunnen vaststellen dat je al vrij snel hinder kan ervaren omdat je over te weinig toetsen beschikt naarmate je beter wordt met het bespelen van het instrument. Omwille van deze reden is het sterk aanbevolen om altijd te kiezen voor (minstens) 61 toetsen. Eventueel kan je ook stil blijven staan bij de vereiste aanslaggevoeligheid waar de toetsen over dienen te beschikken. Voor muziekscholen geldt dat ze de combinatie van aanslaggevoelige toetsen en de aanwezigheid van 61 toetsen doorgaans vereisen.

Aanslaggevoelige toetsen zijn altijd interessant

Bovenstaande brengt ons eigenlijk meteen bij de tweede tip waar je rekening mee zou moeten houden bij een keyboard kopen. Het is namelijk zo dat het door experten zeer sterk wordt aanbevolen om gebruik te maken van aanslaggevoelige toetsen. Voor mensen die net beginnen met het bespelen van dit instrument zou het er in eerste instantie naar uit kunnen kiezen dat de aanwezigheid van aanslaggevoelige toetsen niet echt een vereiste is. Vergis je echter niet, dat is wel degelijk het geval. Aanslaggevoelige toetsen slagen er in de praktijk dan ook niet alleen in om gevoel, maar ook dynamiek in je keyboardspel te kunnen leggen. Dit is dus (ook voor beginnende spelers) zeker en vast een belangrijke vereiste om rekening mee te houden.

Kies voor kwaliteit en ga voor een bekend keyboardmerk

De populariteit van het keyboard als instrument heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat ontzettend veel bedrijven de keuze hebben gemaakt om een dergelijk instrument op de markt te brengen. Je moet er echter rekening mee houden dat de aanschaf van een dergelijk instrument iets is wat je niet zomaar even elke dag zal doen. Het is dan ook steeds aan te raden om te kiezen voor een echt kwalitatief exemplaar waar je gedurende een lange tijd genot van zal ondervinden. De keuze voor een keyboard van één van de meest gerenommeerde merken op de markt is dan ook veelal al snel gemaakt. Denk hierbij aan namen als Korg, Roland en Yamaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *